• Bel ons nu +31 6 53719060
 • Handhavers vrezen nadelen van bodycams.

 • De politie gaat experimenteren met bodycams. Voor de veiligheid van de agenten. Maar niet elke handhaver wordt daar enthousiast van. Men is bang dat leidinggevenden de beelden gaan gebruiken om het functioneren te beoordelen.

  Niet alleen bij de politie zijn er bezwaren tegen bodycams. Ook binnen de NS, waar veel boa’s werken, wil men zwart-op-wit dat de beelden niet in het nadeel van het personeel worden gebruikt. “Handhavers vrezen dat hun fouten ook worden vastgelegd en dat zij, na bijvoorbeeld een klacht, daarop worden afgerekend”, zegt bestuurder Christa Burger van FNV Spoor tegen AD.nl.

  De politie begint deze maand met een proef, maar de NS heeft al veel langer ervaring met bodycams. Tot april 2016 liep er een proef, die tot veel interne discussie heeft geleid.

  Rotterdam

  “Als je iets invoert, moet je wel zeker weten dat het bijdraagt aan de veiligheid en dat medewerkers niet aangesproken kunnen worden op hun werkzaamheden”, vervolgt Burger. Bij de RET, dat het openbaar vervoer in en rond Rotterdam verzorgt, gaan 40 controleurs vanaf 1 juli een bodycam dragen. Hier is afgesproken dat de beelden alleen door een Officier van Justitie bekeken mogen worden. Dat gebeurt als een geweldpleger strafrechtelijk vervolgd wordt.

  De COR van de nationale politie ziet de Rotterdamse aanpak ook wel zitten. Ook agenten zijn bang dat beelden gebruikt worden om aan te tonen dat zij fout zijn geweest, in plaats van de geweldpleger. Volgens Rejo Zenger van Freedom Inc zijn de zorgen terecht. “Handhavers maken nu eenmaal fouten, omdat zij vaak in een split second moeten beslissen”, zegt hij tegen AD.nl.Ook vreest men bij de RET dat het filmen van personen tot extra agressie gaat leiden. Ook dat moet de proef aantonen.

  Bron: Beveiligingsnieuws 22 mei 2017