• Bel ons nu +31 6 53719060
 • Festivals gaan rokers harder aanpakken

 • EINDHOVEN – Festivals in Brabant gaan rokers in feesttenten harder aanpakken. Na een waarschuwing kunnen rokers zelfs van het festivalterrein worden verwijderd. Dit laat festivalcollectief Front of House weten. Er is donderdag een campagne gelanceerd om het bewustzijn bij bezoekers te vergroten.

  Festivalorganisaties worstelen al een paar jaar met de vraag hoe om te gaan met rokers in tenten. Want hoewel het verboden is, gebeurt het op grote schaal.

  13.500 euro boete
  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deelt hiervoor flinke boetes uit aan organisaties. Die boetes kunnen oplopen tot 13.500 euro per tent. “We gaan dus strenger optreden want inmiddels is het wel bij iedereen bekend dat roken in de tent niet mag. In kroegen doen mensen het ook niet meer, dus nu de festivaltenten nog”, vertelt eventmanager Caily Mikkers

  Het is een probleem dat voor organisaties lastig op te lossen is. Want hoe voorkom je dat van de tienduizenden bezoekers op een festival als WiSH Outdoor of Intents, niet één bezoeker op de verkeerde plaats een sigaret opsteekt? “Als iemand door een beveiliger wordt aangesproken op roken in de tent en de beveiliger draait zich om, steekt er wel weer iemand anders een sigaret op.”

  Naar huis sturen
  De maat is nu vol, vinden de festivalorganisaties. Behalve een campagne met de naam ‘No Smokey’ die donderdagochtend is gelanceerd, gaan de festivals ook strenger optreden. Bezoekers die na een waarschuwing toch roken in de tent, kunnen naar huis worden gestuurd. Mikkers: “Dat is naar, maar nodig. De kosten zijn niet meer te behappen.”

  Met ‘No Smokey’ willen de festivals bezoekers alvast voorbereiden op het nieuwe beleid. Met zinnen als ‘roken in tenten is dodelijk voor evenementen’ en ‘vanaf 2020, elke tent rookvrij’ hopen ze dat bezoekers rekening houden met de negatieve gevolgen voor de festivals.

  No Smokey link